Kapitel 5, del 2: Drøvtygger du dine tanker?
Et kærligt kig på dine mentale gentagelser og overbevisninger
“De tanker, vi bliver ved med at gentage, former det liv, vi bliver ved med at leve.”
Cristine Wasgård
Ruminering
At drøvtygge sine bekymringer hedder også ruminering.
Ordet ruminering kender vi fra køer. Når køer har tygget på en mundfuld græs og derefter slugt den, gylper de det halvfordøjede græs op igen og tygger videre på det – en helt naturlig proces for en ko.
Vi mennesker tygger også drøv – det er bare på vores negative tanker.
Du har helt sikkert prøvet en aften eller to, hvor du har tygget drøv på dagens hændelser, din ikke færdige to-do liste, noget du ikke forstår, eller du forstår, men andre ikke gør, eller alt det du er i tvivl om og usikker på.
Følelsesmæssig stress og drøvtygning af bekymringer hænger sammen. Amygdala går i gang med at blafre, og dine stresshormoner tager arbejdshandskerne på, og dine kønshormoner råber; “så er der pause igen, hold inde!”, og det bliver rigtig svært at falde i søvn.
Det er utrolig sjældent, at jeg ikke falder i søvn, når hovedet rammer puden, og sådan har det altid været. Til gengæld har jeg brugt enormt mange vågne timer på at bekymre mig - det er bare, så hvis du falder hurtigt i søvn, at du ikke tror, at den hellige grav er velforvaret. Så gør du det muligvis på et andet tidspunkt.
Det er ikke sådan, at jeg mener, at du ikke må bekymre dig, være i tvivl, være usikker. Du må gerne tygge drøv og gerne flere gange, for så er der større chance for, at du opdager dit eget mønster.
Mønstret, skyggen, forklaringen, dommen og smerten er alle modstande, som giver dig hints.
Hints der fortæller dig om en overbevisning, som giver dig en bestemt tanke, der udløser en bestemt følelse, som afføder en bestemt handling, adfærd eller reaktion, som gør, at du føler dig “tryg”, da det er genkendeligt, og det gør, at du nu ved, hvem du er.
Vi er så bange for det ukendte - men det er den vej, vi to er på vej hen ad.
Ud i det ukendte. Helt derud, hvor en gammel forestilling af livet må dø, og en helt ny dukker frem.
Husk, hvis du gerne vil signalere din krop på en ny måde og få nye og anderledes resultater, såsom menstruation uden smerter, så bliver du nødt til at opdage hvad, du har gang i, og gøre noget andet.
Debbie Ford sagde altid, at det undrede hende, når folk spurgte, hvad der ville ske i deres liv i fremtiden, for det var jo sådan set bare at se på fortiden. Den kunne let vise, hvad de var mest committet til.
Jeg har virkelig været committet til stressens kemi, fordi så følte jeg mig tændt og på. Og jeg har været committet til rumineringen, fordi så følte jeg mig omsorgsfuld, tænksom og engageret.
Faktisk har jeg allermest lyst til at gemme mig under en pude i stedet for at skrive det til dig, fordi jeg ved, at jeg har været så årvågen over for, om kongen og dronningen og alle de andre nu gjorde det godt nok, og selvfølgelig om min mand gjorde det godt nok i forhold til vores børn, såsom aktiviteter, mad, sukker, spilletid og nærvær.
Altså du kender typen, som klandrer sin mand, fordi han ikke er nærværende, og så er hun det ikke selv, fordi hele hendes hovedet er fyldt med to-do lister, samt hvad der er rigtigt og forkert, hvad der skal gøres, hvad der er vigtigst - for alle andre end hende selv.
Jeg kender hende.
Der er så meget, som ikke har haft noget som helst med mig at gøre, men som jeg har taget på mig og forsøgt at finde en løsning på. Fordi, når jeg fandt den løsning og alt blev godt (eller måske mere “rigtigt efter min mening), så kunne jeg måske selv komme på listen og få lidt “Cristine-tid”. Men det tidspunkt dukkede bare ikke op, fordi mit fokus var at finde fejlen.
Og jeg blev god til det. Så god at jeg kunne bruge det arbejdsmæssigt med stor succes, men selvom det gav økonomisk gevinst, så kostede det for mig, for det var slet ikke den rigtige energi for mig.
Mit fokus var på, at glasset var halvt tomt i stedet for at kunne se, at det både er halvt fyldt og halvt tomt. Eller også blev jeg bare fanget i glasset….!
Ligesom skygge øvelsen tidligere i kapitlet kan bruges til at undersøge, om jeg sidder fast, så er her et undersøgende spørgsmål:
”Fokuserer du på det, der fungerer, og det du gerne vil, eller på det, der ikke fungerer?”
Når vi fokuserer på det, der ikke fungerer, fokuserer vi på de områder, hvor vores forventninger ikke er blevet mødt, men vores forventninger stammer fra en overbevisning. Noget, vi tror, er sandt. Ligesom jeg troede, at storsindet var bedre end flueknepperisk.
Men lad os sige, at jeg stod for flysikkerheden. Så ville jeg egne mig bedre, hvis jeg var flueknepperisk end storsindet og havde for vane at sige: “Ej, pyt med det”.
Det ene er altså ikke bedre end det andet, det er bare noget andet og kan bruges i en anden situation.
Alt er godt
Cristine